Michal Sveda
28 February 2021
Pravidelné brúsenie nožov je dôležité, ak chcete, aby boli ostré a vždy pripravené na použitie. Všeobecne si ani neuvedomujeme, koľko rôznych druhov nožov používame: od noža na chlieb so zúbkovanou čepeľou až po viacúčelový nôž s rôznymi čepeľami a nástrojmi, od dlhého ostrého noža na mäso až po tie, ktoré sú vhodné na vyrezávanie z dreva. Ako efektívne brúsiť nože?
Každý z nich je na trhu k dispozícii v rôznych typoch a v rôznych akostiach, od lacného noža s plastovou rukoväťou, ktorý možno používate k obedu, až po ten s čepeľou z uhlíkovej ocele, ktorá stojí stovky eur a môže byť ručne vyrobená skúsenými remeselníkmi. Je jasné, že či už typ noža, alebo jeho kvalita vyžadujú odlišnú údržbu. Popíšeme tu typickú sadu kvalitných kuchynských nožov, ktorá zahŕňa nože s rôznymi čepeľami, obvykle vyrobené z tvrdenej, dobre naostrenej nerezovej ocele.
Brúsny kameň
Honovaciu oceľ
Jemný brúsny papier
Viacúčelový prípravok WD-40® Multi-Use-Product
Sadu na ochranu čepele
Papierové utierky
Než pochopíte, ako brúsiť nože, je dôležité si uvedomiť, že nože používané na krájanie potravín musia mať dve základné vlastnosti: dobrú ostrosť a čepeľ bez nedokonalostí, oxidácie atď. Aby ste teda mohli urobiť riadnu údržbu, musíte nože najprv skontrolovať, počínajúc ich ostrosťou. Pamätajte, že si nemusíte robiť starosti s tým, že budete mať doma veľmi ostré nože: zraniť sa môžete ľahšie pomocou nástroja, ktorý nereže dobre a núti vás vynaložiť nebezpečne veľké úsilie. V každom prípade je problém používať tupé čepele, pretože nikdy nerežú dobre. Štandardná údržba začína dôkladným omytím vodou a mydlom s neutrálnym pH, po ktorom nasleduje dôkladné vysušenie.
K prijateľnému naostreniu nožov použite mokrý kameň, ktorý jemne odstráni materiál a nezahrieva kov. Jedná sa o špeciálny brúsny kameň, ktorý treba pred použitím namočiť na päť minút do vody. Kameň má dva povrchy s rôznymi zrnami, jeden s nižším zrnom (hrubé brúsenie) a vyšším zrnom (jemné brúsenie). Udržujte čepeľ v uhle 10° – 30° a jemným tlakom niekoľko minút preťahujte nôž po oboch stranách čepele na povrchu hrubšieho kameňa.
Po naostrení musí byť nôž dokončený, aby sa odstránili ostriny a malé nepravidelnosti. Za týmto účelom otočte kameň a použite jemnejšiu stranu zrna, opakujte ten istý postup ako predtým, ale s menším prítlakom. Čepeľ sa nesmie nikdy na kameň pritláčať príliš silne a palcom občas skontrolujte ostrosť. Ak chcete skontrolovať, či nôž dobre reže, položte na povrch čepele list novín a s jemným prítlakom po ňom prejdite čepeľou. Pokiaľ sa papier prereže, nôž je ostrý. Po nabrúsení treba čepeľ noža niekoľkokrát otrieť striedavým pohybom o oceľovú honovaciu tyč. Tento nástroj má rukoväť a rebrovanú oceľovú tyč, ktorá slúži na narovnanie čepele a odstránenie všetkých kovových ostrín.
Čepeľ môže mať škvrny po oxidácii, ktoré sa nachádzajú i na čelných plochách, i na okraji. Nájdete ich hlavne pozdĺž kontaktnej línie medzi rukoväťou a čepeľou. Ak ich chcete odstrániť, mierne povrch navlhčite vodou a škvrny trite jemným brúsnym papierom (napr. s hrubosťou 800). Dbajte na veľmi malý prítlak. Posledným krokom je otretie čepele handričkou navlhčenou vo viacúčelovom prípravku WD-40 Multi-Use-Product, ktorý pôsobí proti oxidácii. Pokiaľ sa nôž používa na krájanie jedla, čepeľ je nutné dokonale osušiť papierovými utierkami. Pokiaľ je nôž určený na iné použitie, nechajte viacúčelový prípravok WD-40 Multi-Use-Product na čepeli, a neodstraňujte ho papierovými utierkami.
Čepeľ by mala byť vždy chránená pred kontaktom s inými čepeľami alebo inými kovovými predmetmi. K tomuto účelu možno použiť špeciálne kryty nožov (ľahko dostupné na trhu). Toto príslušenstvo je určené na ochranu celej čepele. Ďalším vhodným prostriedkom je drevený blok so štrbinami pre zasunutie nožov.
Všetky tieto typy nožov majú kĺby, na ktorých sa čepeľ (čepele) otáča. V týchto oblastiach sa môžu hromadiť nečistoty rôzneho typu a vytvárať oxidácie, ktoré z dlhodobého hľadiska vedú ku sťaženému otvoreniu alebo zatvoreniu noža. Na tieto spoje používame viacúčelový prípravok WD-40 Multi-Use-Product, ktorý chráni kov pred hrdzou a koróziou, preniká a maže zablokované časti a eliminuje a chráni akýkoľvek povrch pred vlhkosťou. I tu platí, že pokiaľ sú nože určené na krájanie potravín, dôkladne ich očistite papierovými utierkami.
Upozornenie
Použitia, ktoré sú uvedené a opísané pre výrobky WD-40, boli spoločnosti WD-40 poskytnuté samotnými používateľmi. Tieto použitia neboli testované spoločnosťou WD-40 a nepredstavujú odporúčanie alebo návrh na použitie výrobkov WD-40. Zdravý rozum by sa mal používať vždy, keď používate výrobky spoločnosti WD-40. Vždy dodržiavajte návod na použitie a dbajte na všetky upozornenia vytlačené na obale.
26 November 2020
7 December 2023
23 February 2021
15 November 2020
© 2025 WD-40 Company.
Všetky práva vyhradené